Google Chrome’da senkronizasyon özellikleri nasıl kullanılır, nasıl kapatılır?

Google Chrome kurduğunuzda hemen karşınıza çıkan “Chrome’u kurma” sayfasını (chrome://chrome-signin/?source=0) bilirsiniz. Google, yer işaretlerinize, geçmişinize ve ayarlarınıza tüm cihazlarınızdan erişebilmeniz için oturum açmanızı ister. Eğer oturum açarsanız, tarayıcınızdaki uygulamalar, ayarlar, uzantılar vb. buluta kaydedilir. Nihayetinde istediğiniz cihazda tekrar oturum açıp, aynen kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

İhtiyaç var mı? Tartışılır.

Küçük programlarla tarayıcı ayarlarını yedeklemek zaten kolay. Esas mesele bilgiyi eş zamanlı olarak kullanabilmek. Bu tür senkronizasyon çözümleri cihazları ayrı olmaktan çıkarıp birbirine yakınlaştırıyor. Önemi cihaz çeşitliliğiyle birlikte gittikçe artıyor. Tabi öte yandan kaygılar da. Zira verileriniz, yüklediğiniz firmanın insafına kalıyor. Ne olacağı, nasıl kullanılacağı, iyi korunup korunmayacağı sizin madde ekleyemediğiniz tek taraflı sözleşmelerle belirleniyor.

Ben bu endişeler yüzünden şimdilik bulut özelliklerinden kaçabildiğim kadar uzakta duruyorum. Fakat Google ekosisteminin bir parçasıysanız yani mailleriniz için Gmail, anlık mesajlaşma için Hangouts kullanıyorsanız, dosyalarınızı Google Drive’da saklıyorsanız, herhalde tarayıcı bilgilerinizi de aktarmaktan sakınmazsınız diye düşünüyorum.

Eğer tercihiniz bu yönde ise, Google senkronizasyon özellikleri için kısa bir rehber vereyim;

0001020201-google-chrome-u-kurma

"Chrome'u Kurma" ekranında kullanıcı adı ve şifrenizi girin. "Nelerin senkronize edileceğini seçin" kutucuğunu işaretleyerek "Oturum aç" butonuna tıklayın.

0001020202-chrome-gelismis-seknronizasyon-ayarlari

Google Chrome gelişmiş senkronizasyon ayarları açılacaktır. Fotoğrafta varsayılan ayarlar görünüyor. İstemediklerinizi kaldırın ve Tamam butonuna tıklayın.

(Google'ın bilgilerinizi okumasını engellemek için, ayrı bir senkronizasyon parolası seçmenizi öneririm. Seçtiğiniz şifre Google'a gönderilmeyeceğinden, içerik Google tarafından kolayca okunamayacaktır.)

0001020203

Tarayıcınıza seçtiğiniz ayarlarınız otomatik olarak yüklenecektir. (Burada daha önceden giriş yapılmış ve bazı yer imleri ve uzantılar eklenmiş bir hesabın demonstrasyonu görülüyor. Eğer ilk kez giriş yapıyorsanız, ayarlarınız takip eden oturumlarda senkronize edilecektir.)

0001020204

Tarayıcınızı istediğiniz gibi kullanmaya devam edebilirsiniz. Senkronizasyon sürekli yapılacaktır. Sizin birşey yapmanıza gerek yok.

Google oturumunu kapatmak zorunda değilsiniz ama isterseniz ayarlar menüsüne girip...

0001020205

"Google hesabınızın bağlantısını kesin" butonuna tıklayabilirsiniz.

0001020206-google-hesabinizin-baglantisini-kesin

Hesabın bağlantısını kes butonuna tıkladığınızda...

0001020207-chrome-signin-giris-sayfasi

Hesabınız kapatılacak, senkronizasyon durdurulacaktır.

0001020208-chrome-uygulamasinda-oturum-acma

Google oturumlarını, Google profilleri ile kullanabilirsiniz. Böylece aynı bilgisayarı birden fazla kullanıcı kullanıyorsa, başkasının ayarları sizinkilere karışmamış olur.

0001020209-chrome-uygulamasinda-oturum-acin

Google senkronizasyon özelliklerini tekrar aktif etmek için yine "Chromu'u kurma" ekranından login olabilir yada ayarlardaki "Chrome uygulamasında oturum aç..." butonunu kullanabilirsiniz.

0001020301

Google Chrome Senkronizasyonunu durdurma ve verileri silme

Google Hesap Özeti sayfasına girin.

0001020302-google-hesap-ozeti-chrome-senkronizasyonu

"Durdur ve Temizle" butonuna tıklayın.

0001020304

Google Chrome Senkronizasyonu verileri temizlenecektir.

0001020401

Google Chrome'u kurma ekranını kaldırmak

Google giriş sayfasını değiştirmek için, ayarlar'a girin.

0001020402

"Başlangıçta" ayarını "Belirli bir sayfayı veya sayfaları aç." olarak değiştirin. "Sayfaları ayarla" linkine tıklayın.

0001020403

"Chrome'u kurma" sayfası yerine açılmasını istediğiniz giriş sayfasını (yada sayfalarını) yazıp "Tamam" butonuna tıklayın.

Leave a Reply