Bilenler Kabilesi’ni yayına aldığımdan beri her ay farklı bir VPN firması kullanıyorum. Amacım, hem farklı hizmetleri denemek hem de VPN firması araştıranlara yardımcı olması ümidiyle incelemelerini yayınlamak. Son 8 ayda 7 farklı inceleme yayınladım. Neredeyse tüm popüler servisleri değerlendirdim diyebilirim. Sırada bekleyen VPN yazılımı sayısını azalttım ama halen bitiremedim.
Bu ay Proxy.sh (Safejumper) ile bir ürünü daha listeden çıkarıyorum. 7/24 çalışan makinada 30 gün boyunca denediğim Safejumper yazılımı ile ilgili her şeyi yazıda anlatıyorum. Firmayı merak ediyorsanız, yada kullanılabilecek VPN firması tavsiyesi istiyorsanız, bir göz atın derim.
Proxy.sh firmasının VPN hizmetleri neler?
Bildiğiniz gibi VPN servisleri, cep telefonu operatörleri gibi satış yapıyor. VPN servislerini aylık/3aylık gibi sabit süre ve ücretlerde abonelik olarak satıyor. Proxy.sh firmasının da bu anlamda 4 farklı abonelik paketi bulunuyor.
En uygun fiyatlı ürün, Quick. Sadece 2 ülke üzerinden VPN çıkışına izin veriyor. Yani aboneliği alırsanız, Safejump sizi sadece Amerika yada Ukrayna’dan internete bağlanıyormuş gibi gösterebiliyor. Basic paketi 6, Solid paketi ise 40+ ülke kullanmanıza izin veriyor. Tabi fiyatlar da biraz pahalanıyor.
Firmanın birde Boost adında aboneliği mevcut. Kotalı ama yüksek hızlı fiber optik kullanıcıları için güzel bir paket. Kişiye özel “çok hızlı” abonelik sağlıyor. Fakat öte yandan 250 GB kota koyarak bant kullanımını sınırlıyor.
İsterseniz bu paketi, eklenti şeklinde sonradan da alabiliyorsunuz. Bu durumda mesela Basic paketi aboneleri ayrıca 5 dolar ödeyerek 150gb kotalı Boost network paketi alabiliyor. Firmaların, yada özel ihtiyaç sahiplerinin kendi özel tarifesini oluşturabilmesi de mümkün olabiliyor.
Ben “Basic” paketini seçtim. Eğer internete çıktığınız ülke konusunda özel bir beklentiniz yoksa “Quick” paketini kullanın derim. 2 ülke amaç anonimlik ise yeterli olacaktır. Fakat Amerika ve Ukrayna’da ping değerleri düşük olduğundan, internet üzerinden oyun oynayanlar için belki de Almanya’yı içeren Basic paketi daha uygun olabilir. Para önemli değil diyorsanız Solid yada Boost tercih edilebilir.
Proxy.sh aboneliklerinin özellikleri neler?
Birden fazla lokasyon desteği | Mevcut |
Sınırsız bant genişliği | Mevcut |
P2P/Torrent desteği | Mevcut |
Anonim ödeme yöntemi | Mevcut |
Deneme aboneliği | Yok |
Kullanıcı aktiviteleri | Saklanmıyor |
Yazılım desteği sunduğu sistemler | Windows, Mac OSX, Linux, IOS, Android |
Desteklediği protokoller | PPTP, L2TP, OpenVPN |
Firma merkezi | Seyşeller |
Windows Yazılımında… | |
DNS leak koruması | Mevcut |
IPv6 leak koruması | Mevcut |
VPN drop koruması | Mevcut |
Fiyatları nasıl? Nasıl Satın alınır?
Quick paketi 2 dolarlık fiyatıyla en ilgi çekici ürün. Basic paketi de 5$’a makul bir seviyede satılıyor. Solid ve Boost paketleri ise, sırasıyla 10-15$’lık fiyatlara sahip ve piyasa ortalamasının biraz üzerinde duruyor. Satın alma adımları ise şu şekilde;
Ürünü satın aldıktan sonra, aboneliğinizi yönetebileceğiniz ayrı bir web arayüzü karşınıza geliyor. Bu ekranla aslında pek işiniz yok. Fakat en azından OpenVPN konfigürasyon dosyalarını indirebileceğiniz ekranı gösterelim;
Proxy.sh yazılım incelemesi
Aboneliği satın aldıktan sonra yapılacak ilk şey, Safejump yazılımını bilgisayarınıza kurmak olacak. Kurulum esnasında “Next->” butonlarına tıklamanız yeterli. Tabi gösterilen sürücü yüklemesini de kabul etmelisiniz. Kurulumdan sonra ise tamamen bildirim alanından yönetilen kullanımı kolay bir yazılım karşımıza geliyor;
Yazılımın Android için geliştirilmiş versiyonu ise herhangi bir VPN uygulamasından farklı kullanıma sahip değil. Ekran görüntüleri Google Play: Safejumper adresinde yer aldığından ayrıca vermedim. Kullanım kabaca aşağıdaki gibi yapılıyor. İsterseniz görsel anlatıma Safejumper for Google Android yardım belgesinden ulaşabilirsiniz.
Gerek yazılımın gerekse firmanın vaadettikleri bu kadardı. Şimdi isterseniz 30 günlük deneyimin ardından değerlendirmeye geçelim.
Proxy.sh Safejumper VPN yazılımı değerlendirmesi
Proxy.sh incelediğimde beklediğim özellikleri teorik olarak karşılayan bir VPN firmasıydı. Safejumper VPN yazılımını kullanmaya başladığımda, yazılımda istediğim özelliklerin olduğunu gördüm. İlk yaptığım iş varsayılanda aktif olmayan VPN drop vb. güvenlik önlemlerini açmak oldu.
Yazılım bir ay boyunca 7/24 çalıştı. Birkaç kez düştü ama hemen kendi bağlandı. Benim müdahale etmeme gerek kalmadı. Bu anlamda VPN sunucularından memnun kaldım. Fakat bu yeniden bağlanma esnasında VPN drop korumasının çalışmadığını farkettim. Yine “Jump to fastest” ile sunucuyu değiştirirken VPN’in kendi IP numaramı geçici olarak sızdırdığını farkettim. Bu şekilde ilk memnuniyetsizliğimi yaşadım.
Yazılımın hoşuma gitmeyen ikinci noktası ise Google DNS adreslerini kullanması oldu. Bildiğiniz gibi Google DNS adresleri ülkemizde dns zehirleme olarak bilinen bir yöntemle manipüle edilmiş, yapılan sorgular devlet tarafından kaydedilmişti. Öte yandan Google’ın yapılan DNS sorgularını kaydettiğini, logladığını da biliyoruz. Bu nedenle sıfır log politikasını benimsemiş bir VPN firmasına bu tercihi yakıştıramadım.
Eleştirilere rağmen, genel olarak yazılımın işini yaptığını söyleyebilirim. VPN drop koruması başlığında anlattığım şekilde IP sızıntılarını engelleyebilir, Google DNS adresleri yerine daha mahremiyet dostu DNS adresleri kullanabilirsiniz. 5 dakikada bunları hallettikten sonra, aboneliğiniz süresince tahmin ediyorum ki başka sorun yaşamazsınız.
Bu bakımdan ben ürünü öneriyorum. Özellikle düşük fiyatlı VPN arayanlar için Quick ve Basic paketleri oldukça ekonomik. Fakat torrent kullanıcıları için küçük bir detay daha var, onu da söylemeden geçmeyeyim.
Firma kendisine lisans sahiplerinden gelen şikayetleri dikkate alıyor. Torrent ağlarından lisanslı film indirmeye/yüklemeye çalışırsanız ve şikayet edilirseniz, kullandığınız portu derhal bloke ediyor. Yapılan müdahaleleri, Transparency Report denilen raporda yayınlanıyor. Hergün 2-4 gibi az sayıda müdahale oluyor ve sonuçta size bir zarar dokunmuyor ama yaptığınız indirme/yükleme yarıda kalabiliyor.
Esasen benimsedikleri yöntemi ben korsanlıkla mücadele anlamında makul buldum. Fakat herkes bu şekilde görmeyecektir. Bu nedenle Torrent kullanıcıları belki de bir başka firma tercih etmek isteyebilir.
Firmanın Android uygulaması ise pek parlak değil. Sık sık ortadan kayboluyor ve sizi korumasız bırakıyor. Kill Switch özelliği de belli ki çalışmıyor. Proxy.sh, Android için tavsiye edilebilecek iyi bir yazılım geliştirememiş. Benim aboneliğimin bitmesinin hemen ardından uygulama güncellendiğinden, son sürümde sorunlar giderildi mi bilmiyorum.
Ben uygulamayı yaşattığı sorundan dolayı birkaç gün sonra kullanmayı bıraktım. Elimde başka lisans olduğundan, hizmeti almak konusunda ısrarcı olmadım. Fakat olur da siz kullanmak isterseniz ve sorun yaşarsanız, firmanın desteklediği protokoller üzerinden (Mesela PPTP, OpenVPN) VPN bağlantısı kurabilirsiniz. Windows platformunda başarılı birçok yazılım, henüz Android’te pek performans gösteremediğinden bunu sık sık tavsiye ediyorum.
Son olarak iyi/kötü/çirkin notları ile konuyu kapatalım;
İyi
- Pratik, sorunsuz ve tüm beklentileri sağlayan güzel bir Windows yazılımı.
- Anonim ödeme yöntemleri.
- Sadece email ve şifre ile hızlı abonelik.
- Pek kullanılmasa da eli yüzü düzgün kullanıcı paneli.
- Kaliteli yardım belgeleri.
Kötü
- Android yazılımı.
- VPN drop koruması.
Çirkin
- Google DNS tercihi.
- Torrent konusunda yapılan müdahaleler.
hxxp://aprovpn.com/ bu nasıl?
Siz sorana kadar adını hiç duymamıştım, bilmiyorum.