Windows kurulumlarının en sevmediğim tarafı, çok vaktimi alması. Kurulumlar birkaç basit ayar için bizi bilgisayar başında beklemeye mahkum ediyor.
Beklediniz kurdunuz diyelim. Kurulumun ardından güncelleştirmeler var. Sistemi güncelliyor, bilgisayarınızı yeniden başlatıyorsunuz. Artık işime bakayım derken, yeni bir güncelleme yükleniyor ve yeni bir restart talebi geliyor…
Sonuçta, bilgisayarı ayağa kaldırmak bir dert. Eğer bu işlemi sık sık yapıyorsanız, yada 50 bilgisayar için ayrı ayrı yapmanız gerekiyorsa kaybedeceğiniz süreyi siz düşünün.
Neyse ki bu kayıptan kurtulmanın bir yolu mevcut. Güncelleştirmeleri kurulum DVDsine entegre etmek. Hatta bir adım ileri giderek kurulum DVD’sini tam otomatik kurulum yapacak şekilde özelleştirmek.
Windows’un bu şekildeki kurulumuna, katılımsız kurulum deniyor. Sizin kurulum esnasında tek yapmanız gereken DVDyi yerleştirmek ve kurulumun yapılacağı harddisk sürücüsünü seçmek oluyor.
Update Entegrasyonu/Katılımsız Kurulum… Neden?
Katılımsız kurulum, sık sık format atanlar ve birden çok bilgisayara Windows kurulumu yapacak kişiler tarafından zamandan ve internet kullanımından tasarruf etmek için kullanılıyor.
Ayrıca bu yöntemle kurulum dosyasında yüzlerce ayarı değiştirmek, kullanmayacağınız bileşenleri kaldırmak ve daha fit bir Windows elde etmek mümkün.
İsterseniz windows’a donanım sürücülerinizi de entegre edebiliyorsunuz. Böylece hepsi bir arada bir DVD sahibi oluyorsunuz.
Nasıl Yapılır?
Bu işi yapmanın manuel yöntemleri mevcut. Ama ben daha kolay bir yöntem kullanıyorum; WinReducer ve Win Toolkit. Bu iki yazılım ile yüzlerce Windows ayarını değiştirmek, update entegrasyonu yapmak ve katılımsız kurulum hazırlamak çocuk oyuncağı.
Şimdi bu iki yazılım ile sırasıyla birer örnek yapalım. Örneklerde Windows kurulumlarına güncelleştirmeleri ekleyeceğim ve otomatik kurulum yapılabilir hale getireceğim. Yazılımların yeteneklerini daha fazla kullanıp yüzlerce değişik konfigürasyonu yapmak ise sizin elinizde.
WinReducer ile güncelleştirme entegrasyonu ve katılımsız kurulum
WinReducer, Windows 8.1/8/7 işletim sistemlerine destek veren bir kurulum özelleştirme yazılımı. Yazılımın 3 farklı işletim sistemi için 3 farklı versiyonu mevcut. 3 versiyonda da kullanım biçimi %99 aynı.
Ben bu örnekte, Windows 8.1 ile çalışacağım. Windows 8.1 için güncelleştirme entegrasyonu yapıp katılımsız kurulum hazırlayacağım. Bunun için Windows 8.1 DVD sini masaüstündeki Windows 8.1 klasörüne kopyalayalım ve devam edelim;
WinReducer, oldukça basit adımlarla başarılı bir sonuç almamı sağladı. Windows 7 ile yaptığım denemelerde de aynı başarılı sonucu elde edebildim. Ancak, Windows 7 için sunulan versiyonunda şimdilik “WinReducer Updates Tool” bulunmadığından güncelleştirmeleri WHDownloader yazılımı ile indirdim. Yukarıdaki sunumdan farklı olarak Windows 7 için yapmanız gerekenler kısaca şu şekilde;
WHDownloader ile güncellemeleri indirmek için, önce güncelleme listelerini indirmeniz (1), ardından sisteminize uygun güncelleştirme listesini seçmeniz (2), bu listedeki güncelleştirmeleri seçmeniz (3) ve onları download etmeniz gerekiyor (4).
Güncelleştirme listesindeki, Additional Updates ve Extra Updates bölümlerini seçmiyoruz. Bunlar opsiyonel/duruma bağlı güncelleştirmeler ve sisteminizde ihtiyaç olmayabilir. Bu güncelleştirmeleri gerekiyorsa sonradan Windows Update ile yapmanız daha doğru olacaktır.
İndirdiğimiz güncelleştirmeleri, WinReducer ile kullanabilmek için; güncelleştirme dosyalarının tamamını aynı klasörün içine kopyalıyoruz ve gerektiğinde, WinReducer yazılımında bu klasörü seçiyoruz. Geri kalan tüm işlemler, sunumdaki ile aynı.
Win Toolkit ile güncelleştirme entegrasyonu ve katılımsız kurulum
Win Toolkit, katılımsız cd yaratma konusunda bize yardımcı olabilen ikinci yazılım. WinReducer gibi Win8.1/8/7 desteği mevcut. Ek olarak Vista ve XP sistemlerine de destek veriyor.
Yazılımın tüm sistemlere destek veren tek bir çalıştırılabilir dosyası mevcut. Modifiye edeceğiniz sistemler Windows XP veya Vista ise başlamadan önce sisteminize DISM ve .NET Framework 3.5 kurmanız gerekiyor.
Ben örnek olması amacıyla Windows 7 SP1 için Win Toolkit ile update entegrasyonu ve katılımsız kurulum CD’si oluşturacağım. İşlemler adım adım şu şekilde;
Windows XP ve Vista için bu işlemler nasıl yapılıyor?
Windows XP, Microsoft tarafından ölüme terk edildi ve Vista kullanıcılar tarafından talep görmüyor. Bu nedenle, bu sistemleri destekleyen güncel yazılım pek yok.
WinReducer, WHDownloader bu sistemleri desteklemiyor. Win Toolkit XP ve Vista desteği veriyor ama güncelleme indiricisi belli ki bundan haberdar değil.
Bu yüzden güncellemeleri indirmek için WindowsPatchLoader yazılımını kullanabilirsiniz.
WindowsPatchLoader ile XP güncellemelerini alabilmek için önce “Search Updates->Microsoft Update Catalog->Windows XP” menülerini takip etmelisiniz. Bu şekilde XP güncellemeleri listeleniyor. Ardından “MENU->Category->TRK” ile sadece Türkçe XP için olan güncelleştirmeleri süzüyoruz ve kalan 178 güncellemeyi “Download” butonu ile indiriyoruz. Diğer işletim sistemi versiyonları için bu süzme işlemine gerek bulunmuyor.
XP ve Vista için Win Toolkit kullanmayı tercih etmezseniz, XP için nLite, Vista için vLite ile kurulum dosyalarınıza güncelleştirmeleri ekleyebilir, birçok ayarı değiştirebilir, katılımsız kurulum diski oluşturabilirsiniz.
Dış Bağlantılar;
WinReducer 8.1 v1.11, WinReducer 8.0 v1.99, WinReducer 7.0 v2.99.6.0, WHDownloader v0.7, Win Toolkit v1.4.42, WindowsPatchLoader v1.0.15, nLite v1.4.9.3
- Windows XP güncelleme desteğini 2019'a kadar uzatın!
- Windows güncelleştirme için offline yöntemler
- Windows 7 ve Server 2008 R2 için "en iyi" update entegrasyonu ve offline güncelleştirme programı: Simplix Projesi
- Microsoft Office için katılımsız kurulum ve güncelleştirme entegrasyonu
- İstenmeyen tarayıcı eklentileri ve araç çubukları nasıl kaldırılır?
Merhabalar,
Winreducer ile Win7 64 bit dosyası ile çalışma yaptım. En sonda ISO dosyası oluşturulurken aşağıdaki gibi bir hata ile karşılaşıyorum. İki kez denedim ikisinde de aynı hatayı verdi, sebebi nedir bilginiz varmı acaba?
“An error has been detected during the Windows ISO or wim file creation, unfortunately your file has not been correctly created !”
ISO dosyası eksik oluştu diyor ama, sizin konunuzda anlatılanları harfiyen yerine getirdim?
Merhaba,
Birden çok tekrarladığım denemelerde böyle bir sorunla hiç karşılaşmadım. Gördüğüm kadarıyla Winreducer Forum‘da da karşılaşan olmamış. Açıkçası sorunun neden kaynaklandığını tahmin etmek zor. Kullandığınız Windows diskinin daha önce modifiye edilmiş olmasından da olabilir, bilgisayarınızda yaşanan özel bir yazılımsal durumdan da. Belkide yazılımın kullandığınız sürümünde bir bug vardır.
Ben fiziki bilgisayarınız yerine işlemleri Virtualbox, VMWare gibi bir sanal makina üzerinde yapmanızı öneririm. Kullandığınız sanal makina temiz kurulum dediğimiz, Windows’un ilk kurulmuş/güncellenmiş hali olsun. Winreducer dışında program yüklenmemiş olsun. Ayrıca kullandığınız Windows kaynağı da orjinal olsun. Eminim hiçbir sorun yaşamadan diskinizi oluşturabilirsiniz. (Bu arada eğer işlemleri Windows 7 üzerinde yapıyorsanız, bilgisayarınızda Net Framework v4.5.1 yüklü olmalıdır)
Eğer sanal makina ile uğraşmak istemezseniz, Win Toolkit kullanmamak için bir neden yok tabi.
Merhabalar, öncelikle cevabınız için teşekkürler.
Sanal makina ile nasıl yaparım herhangibir fikrim yok ne yazıkki. Bir çok kez farklı kriterlerle denedim sonuç yine aynı maalesef. Bu arada Net Framework v4.5.1 yüklü olarak görünüyor.
Win Toolkit ile de denedim, güncellemeleri uygularken bazı uygulamaların yanlarındaki tik işareti yerine X iyaretleri görünüyor. Güncelleme paketlerini Win Toolkit ile denerken, win toolkit üzerinden değilde daha öncedne WHDownloader ile indirdiğim güncellemeleri kullandım sorun bu yüzdenmidir bilemedim. Sonrasında denemeyi bıraktım 🙁
Benim konuda kullandığım WinToolkit versiyonunun içindeki güncelleme indirme aracı WHDownloader’ın eski bir sürümüydü. Muhtemelen sorun bundan değildir. WHDownloader gibi araçlarla indirilen güncellemeler Microsoft’un WSUS güncelleme kanalından gelir. Buradan bazı dile özgü güncellemelerde indirilir. (Mesela sadece Almanca Win7 için olan bir güncelleme) Win Toolkit bu güncellemelerin kurulmasına izin vermiyor olabilir.
Ben WSUS üzerinden indirilen güncellemelerden pek memnun kalmamış, konuya Offline Windows Güncellemeleri başlığında değinmiştim. Ama size yardımcı olacağım. Kullandığınız Windows sürümü için özel bir çözüm var. Klasik metoddan çok daha iyi bir proje. Hem bu projeyi hem de Sanal Makina nasıl kullanılır hakkında pratik bir yazıyı mümkün olan en kısa zamanda anlatmak üzere not aldım. Lütfen Bilenler Kabilesi’ni takip edin.
Diğer okuyucularımıza not: Burada karşımıza çıkan durum, sık karşılaşılmayan bir problem. Lütfen programların işe yaramadığı gibi bir fikre kapılmayın. Şimdilik bilinen en iyi yazılımlar bunlar ve %100 çalışıyor. Ama elbette seyrekte olsa böyle özel sıkıntılar oluşabiliyor.
Öncelikler merhaba bilgi paylaşımınız için teşekkürler. Kimse sormamış ben sorayım, malum son zamanlarda windows 7 sistemlerini dual boot dediğimiz (özellikle uefi sistemler) x86 x64 şeklinde oluşturulmış görüyoruz. 3 veya 5 ay gibi zaman zarflerı içinde sistemlerin yenilerini temin etmeye çalışıyoruz, güncel olması münasebetiyle. Tabi bu durumdan sıkılma itibariyle bu konuyu arıştırmak istedim. Konular bayağı açıklamalı teşekkür ediyorum, yalnız sormak istediğim elimdeki isolarda dual sistemleri yani önceden (elle kurulum gibi şeylerin silinmesi) modifiye edilmiş sistemlere tekrardan güncellemeleri (iso dosyasına) entegre edebilirmiyiz.
Merhaba, Soruyu tam anlayamadım ama sanırım internetten indirdiğiniz modifiye ISO dosyalarına bu yöntemi uygulayıp uygulayamayacağınızı soruyorsunuz. Soru buysa, cevap evet. Modifiye edilmiş ISO dosyalarına da güncelleştirmeleri aynı şekilde entegre edebilirsiniz. Fakat ben modifiye edilmiş sistemleri kullanmanızı tavsiye etmem. Güvenlik sebebiyle, Orjinal Windows ISO dosyalarını indirip, bu işlemleri o şekilde yapmanızı öneririm.
Güncellemelerden bıkmış birisi olarak biraz araştırdım bu konu denk geldi winreducer 8.1 denedim 70 tane update entegre ettim program başarılı uğraşırsanız oluyor.program klasör için çıkartıp masaüstü yada herhangi bi klasör konumu iso olarak kaydetmiyor hata veriyor..ben d yada diskinizin harfi ne ies E sürücüsü kök dizine çıkardım kurdum programı entgreyi yaptım vee sonuç olark iso olarak kaydettim kurdum çalıştı Windows 8.1 pro vl iso ile denedim ve oldu ama her güncellemenin ne işe yaradığını bilmediğim için vazgeçtim ama 30 güncelleme yerine 6 tane güncelleme çıktı onlarıda bulamadım sonuç olarak entegre edebiliniyor winreducer ile performans sorunları yaşarsanız bilgisayarınızda bilinki yaptığınız güncelleme entegresi veya işe yaramayan güncellemelerden ki msdn bile orijinal win update ile yaptığımızda bile sorun yaşarken keni yaptığımız isoda neden hatalar olmasınki ?? ben uğraştım denedim üst düzey bir kullanıcı değilim paylaşmak istedim kolay gelsin okuyanlara..
çok faydalı bir anlatım teşekkürler
benim merak ettiğim wintoolkit ile bilgisayara ait driverları da ekleyebiliyor muyuz? bu imkan var ise nasıl yapılıyor?
Evet ekleyebilirsiniz; WinToolkit Driver Installer
Kardeşim çok teşekkürler emeğin için saygı duyuyorum. Windows 7 64 bit desteğini daha geniş ve resimli anlatabilirmisin?
Malesef yakın zamanda bu yazıya müdahale edebileceğimi sanmıyorum. Belki Windows 7 update entegrasyonu yazım işinizi görebilir.
Çok güzel bir çalışma olmuş. Ellerinize sağlık. Az önce Win Toolkit ve tr_windows_7_ultimate_with_sp1_x86_dvd_u_677484.iso kullanarak güncel bir ISO dosyası hazırlamaya başladım. Bir ara güncel ISO ile kurulum yapıp durumu test edeceğim. Sonucu yine sizlerle paylaşırım.
Win Toolkit 1.5.3.12 kullanarak güncellemeleri indirip entegrasyon işlemini hatasız bir şekilde gerçekleştirdim. Fakat ISO kalıbı oluşturulurken hata aldım. Bunu üzerine artık kurulumlarımı orijinal MSDN kalıpları ile yapıp güncellemeleri daha sonra yüklemeye karar verdim. Emeğinize sağlık.
Hata almanıza üzüldüm. Bu iş için en iyi yazılımlar bunlar fakat malesef bazen sisteminizden bazen de yazılımlardaki buglardan kaynaklanan sorunlar yaşanabiliyor. Bir daha denemek isterseniz, bu tür sorunların oluşmaması için işlemleri VirtualBox‘ta yapabilirsiniz. Windows 7 kullanıyorsanız, Windows 7 için “en iyi” update entegrasyonu ve offline güncelleştirme programı yazımı da okumanızı tavsiye ederim. Burada anlattıklarımdan daha iyi (ve sorunsuz) bir çözüm olduğunu düşünüyorum.
WinReducer yazılımı çalıştırdığımda .log hatası veriyor. Bunu nasıl düzeltebilirim? (İşletim sistemi 8.1 Enterprise x64)
winrecuder için verdiğiniz anlatımı çok beğendim beni sorularım şunlar hocam tek tek cevaplarsanız çok tşekkür edrim
hocam sizin yaptığınız işlem sonucunda sadece x64 mimarisi görünüyor peki biz aynı isoya x86 mimarisini de nasıl ekleriz yani ben ikisini bir arada yapmak istiyorum ve diğer bir sorum aynı şekilde pro sürümün yanına nasıl bir başka süürm entegre ederiz örneğin ındustry sürümünü. hocam son sorumda uefi hakkında nasıl uefi ayarını yaparız ve ayrıca uefi ayarını seçtik diyelim çalışıp çalışmamasında sıkıtı olurmu çünkü şu yüzden bildiğim kadarı ile boyun 4 gb ve üzeri olunca uefi desteği olmuyor ancak hocam ayarlarda 4 gb üzeri olsa dahi uefi ayarı çıkarmı
merhaba. 18 yıllık bilişimle ilgiliyim şu an site tasarımı arama dışında konu ulaşımına pek olanak vermese de en sade hoş ve doğru kaynaksınız. umarım çoğalırsınız.