Windows Vista’nın eleştirilecek yanı çok. Microsoft CEO’su Steve Ballmer dahi çok büyük bir hata olduğunu itiraf etmişti. Fakat işletim sisteminin herşeyi de kötü değildi. Mesela dosya kopyalama konusunda küçük ama faydalı bir özellik gelmişti.
Windows, eğer kopyaladığınız yerde (hedef klasör) kopyalanacak dosya ile aynı isimde bir dosya varsa, size 2 alternatif sunuyordu; kopyala ve değiştir/kopyalama ve dosyayı atla
Vista’da bu değişti. 3. bir alternatif geldi; “Kopyala ancak iki dosyayı da tut”. Bu seçenekle dosyanın adı “dosyaadi (2)” şeklinde değiştirilip kaydediliyordu. Küçük ama zaman zaman çok işe yarayan bir ayrıntı.
Bu özellik Windows 7’de aynen kullanıldı. Ancak Windows 8 ile birlikte ortadan kayboldu. Doğrusu başlat butonunun kaybolması gibi bir etki yaratmadı ama dikkatli kullanıcılar durumun farkındaydı.
Son dönemde Windows 8.1 üzerinde bu eksikliği zaman zaman hisseder oldum. O nedenle alternatif dosya kopyalama araçlarına yöneldim.
Daha hızlı kopyalama için Dosya kopyalama/taşıma alternatifleri
Alternatif dosya kopyalama araçlarının ortaya çıkış iddiası aslında daha hızlı kopyalama, daha kısa işlem süresi. Kaliteli yazılımlar gerçekten bu iddiasını tutturuyor. Zaman zaman yapılan testler yazılımların bu yönünü ortaya koyuyor.
(Dosya kopyalama/taşıma hızını sınırlayan donanımsal limitler mevcut. Mesela HDD/SSD hızınız. Bu yazılımlar Windows’tan biraz daha hızlı kopyalama yapabilir ama hiçbiri mucize yaratıp donanımsal limitleri aşamaz.)
Hız konunun bir tarafı. Öteki tarafında ise kullanım faydaları var. Dosyaları yeniden adlandırarak kopyalayabilme, durma/devam etme desteği ve sistemle tam entegrasyon önemli.
Bu anlamda 3 yazılım öne çıkıyor; TeraCopy, ExtremeCopy, SuperCopier
Hangisini kullanmalı?
Eğer en iyi hangisi diye sorarsanız, kesin bir cevap yok. Arayüzlere bakın hangisinden hoşlandıysanız onu kullanın derim. 3 yazılımın da kullanım olarak birbirinden farkı bulunmuyor. Her biri sisteme kurulduktan sonra Windows dosya kopyalama sisteminin yerini alıyor.
Hız olarak elimizde bulunan en güncel test, Raymond’un yaptığı test. Test 1 yıl önce yapıldı ve ardından 3 yazılım da güncellendi. Dolayısıyla test, kıyaslama için sağlam bir referans noktası değil.
Eğer Windows 8, yeniden adlandırma opsiyonunu kaldırmasaydı, ben halen Windows’un kendi kopyalama yöntemini kullanmaya devam ederdim. Birkaç saniyelik farklar için sisteme yazılım yüklemezdim.
Windows kopyalama yaparken, hususi olarak başında beklemediğimiz ve işimize baktığımız için, hız nedeniyle bu programları yüklemeyi biraz anlamsız buluyorum. Ayrıca teste baktığımızda bazı yazılımların daha hızlı kopyalama yerine performansı daha da düşürdüğü görülüyor. Sisteme getirdiği az da olsa ek yük cabası!
Windows 7 vs ExtremeCopy vs TeraCopy vs SuperCopier2.
ExtremeCopy, hazırladığı videoda en hızlı alternatifin kendisi olduğunu gösteriyor.
Windows 8.1’de ise sadece “Kopyala ancak iki dosyayı da tut” özelliği olmadığından dolayı bu tür bir yazılım sistemimde bulunuyor. Tercihim TeraCopy. Seçmemdeki tek sebep, diğer iki yazılıma göre arayüzünü daha güzel bulmam.
Daha fazla hızlı dosya kopyalama/taşıma aracı
Bu yazıyı hazırlarken listeye eklediğim 3 yazılımdan daha fazlasını inceledim. Bu alternatifleri çeşitli sebeplerle ana listeye eklemedim. Zamanla yeni versiyonları çıkabilir, eksiklikler giderilebilir diye düşünerek, ek bir bilgi maksadıyla ikinci bir liste olarak paylaşıyorum.
- WinMend File Copy v1.41 (Windows ile entegrasyon yok)
- WinRoboCopy v1.2.5148.1756 (Windows ile entegrasyon yok)
- NiceCopier v14.02.03 (Drag&drop ile kopyalama entegrasyonu yok)
- Ultracopier v1.0.1.13 (Windows 8.1×64 makinede kurulumda hata veriyor)
- FastCopy v2.11 (Son güncelleme 2012, Windows 8.1×64 ile entegrasyon başarısız)
- PerigeeCopy v1.7 (Son güncelleme 2012, Windows 7 üzerini resmi olarak desteklenmiyor.)
- Copy Handler v1.32 (Son güncelleme 2010, yeniden adlandırma yok)
- Roadkil’s Unstoppable Copier v5.2 (Son güncelleme 2010, Windows ile entegrasyon yok)
- MiniCopier v0.5 (Son güncelleme 2009, Windows Vista üzerini resmi olarak desteklenmiyor.)
- KillCopy v2.85 (Son güncelleme 2008, , Windows 8.1×64 ile entegrasyon başarısız)
windowsta bu özellik neden kaldırıldı anlamıyorum çok mu fazla geldide kaldırdılar. sonuçta pratik olarak aynı ada sahip dosyalarda ikisinide saklayabiliyorduk şimdi aynı isimli dosyaları tespit edip tek tek isim mi vericez saçmalık ötesi microsoftun yaptığı