WordPress ek sayfaları, siz dosya yükledikçe, yüklenen her dosya için otomatik olarak oluşturulan sayfalardır. Daha önce rastlamadıysanız, Ortam menüsünden WordPress’e yüklediğiniz herhangi bir fotoğrafa tıklayıp, açılan sayfada “ek sayfasını görüntüle” diyebilirsiniz. Sadece tek bir fotoğraftan oluşan, varsa altyazı, tanım metinlerini de içeren çirkin bir sayfa karşınıza gelecektir.
Bu sayfada neredeyse hiç içerik olmadığından, Google’a görünsün istemeyiz. Çünkü Google düşük kalitedeki içerikleri beğenmez, blogun SEO skoru düşebilir. Zaten arama sonuçlarında çıksa da, ziyaretçinin işini görmeyecek, sayfayı kapatan misafirler Bounce Rate değerinizi yükseltecektir. Bu nedenle ek sayfalarını Google’dan uzak tutmak için biraz vakit ayırmak iyi olur.
Tam da bu yüzden, geçtiğimiz gün Bilenler Kabilesi’nin bütün ek sayfalarını Google arama sonuçlarından kaldırdım. Fırsattan istifade, “ek sayfaları (attachments pages) Google’dan nasıl kaldırılır” diye soranlara çözümü 3 basit adımda anlatacağım;
WordPress ek sayfalarını (attachment pages) Google arama sonuçlarından kaldırmak
1. Öncelikle, Sitemap eklentisi kullanıyorsanız (yada SEO eklentiniz, site haritanızı otomatik olarak oluşturuyorsa), ek sayfalarını sitemap’tan hariç tutmanız iyi olur. (ek sayfaları = medya sayfaları = fotoğraf sayfaları = resim sayfaları = attachment pages)
Bu değişiklik arama motorlarından ek sayfalarını kaldırdığınızda, sitemap’ın temiz kalmasını, zaten indekslenmeyecek öğelerin sitemap’ta yer kaplamamasını sağlayacaktır.
2. WordPress’in sol taraftaki menüsünden Görünüm -> Düzenle sayfasını açın. Sağ taraftaki şablonlar bölümünden functions.php’ye tıklayın. Açılan kod düzenleme ekranın en altına (fakat varsa “?>” karakterinin hemen üzerine) aşağıdaki kodu yapıştırın.
add_action( 'template_redirect', 'attachment_redirect' );
function attachment_redirect(){
global $post;
if ( is_attachment() && isset($post->post_parent) && is_numeric($post->post_parent) && ($post->post_parent != 0) ) :
wp_redirect( get_permalink( $post->post_parent ), 301 );
exit();
endif;
}
Bu kod, herhangi bir yazıya/sayfaya ilişkilendirilmiş imaj dosyalarınız için oluşturulan ve “siteadi.com/kalici-baglanti/attachment-adi/” şeklinde ulaşılabilen WordPress ek sayfalarını 301 metoduyla fotoğrafın bağlı bulunduğu yazıya yönlendirecektir.
Sonuçta arama motoru, medya sayfasının URL adresini çağırdığında, medya sayfası talebi yazıya aktaracak, dolayısıyla sayfa indekslenmeyecektir. Bununla birlikte herhangi bir yazıya iliştirilmemiş fotoğraflar için oluşturulan medya sayfalarına “siteadi.com/?attachment_id=***” şeklinde ulaşıldığından bir başka ekleme daha yapmak gerekiyor. Bu yüzden…
3. “robots.txt” dosyasına Google’a (ve diğer arama motorlarına) “?attachment_id=” şeklindeki sayfaların indekslenmesini istemediğinizi söyleyen aşağıdaki kodu ekleyin.
Disallow: /?attachment_id
Böylece herhangi bir yazıya bağlanmamış imaj dosyaları da indekslenmekten kurtulacaktır. Daha önceden kaydedilmiş, arama sonuçlarında çıkan sayfalar ise 1-2 gün içinde sonuçlardan kaldırılır.
Bu arada WordPress SEO by Yoast eklentisi kullanıyorsanız, bahsettiğim işlemleri onun üzerinden kolayca yapabilirsiniz;
- WordPress yedekleme
- All In One WP Security & Firewall eklentisi ile WordPress güvenliğini arttırabilirsiniz
- Wordpress Anti-Adblock eklentilerini kullanarak ziyaretçilere reklam gösterimini arttırabilirsiniz
- iThemes Security eklentisi ile WordPress daha güvenli!
- WordPress içe-dışa aktar özellikleri ile blog içeriğinizi taşıyabilirsiniz.
çok faydalı bir yazı böyle zor bir duruma düşen bilmez belkide hayatımda ilk defa bir bloga faydam olsun diye yorum attım
Peki Yoast seo’da attechmentleri google haritalarından çıkartırsak sitelerin içindeki fotoğraflarda google aramalarında çıkmasına engel olurmu
Hayır olmaz.
Peki birşey soracağım mesela e-ticaret sitesinde attechment kapatma sorun olurmu
Hayır olmaz.