Bu sıralar Türkçe ile devletin bile arası açık ama teknoloji evvelden beridir dilimizle pek anlaşamıyor. Hatırlayın daha birkaç sene önceye kadar Türkçe karakterleri kullanarak sms atamıyor, atsak da fahiş sms ücretleri ödüyorduk. Durumu düzeltmek ancak yasal bir yönetmelik ile mümkün olmuştu. Aslında WordPress için de bir tane çıkarılsaydı fena olmayacaktı çünkü orada da sıkıntı var. Bilenler Kabilesi, bundan muzdarip sitelerden biri.
Sitenin ilk gününden beri Stork temasını kullanıyorum. Malesef “ü, ç, ş, ı, ö, ğ” gibi Türkçe karakterlerle sorun yaşıyorum. Uzun süre gözardı ettim, düzeltmeye üşendim. Ama benzer bir problemi sitenin ikinci versiyonu için seçtiğim temada da yaşayınca işten daha fazla kaçamadım. Fırsattan istifade bu esnada yeni bir yazı da hazırladım ve Türkçe karakter sorunu başta olmak üzere diğer font problemlerinin nasıl çözüleceğini anlattım. Başınızda böyle bir dert varsa, şifa gibi geleceğine eminim.
WordPress’te Türkçe karakter problemi nasıl çözülür?
WordPress temalarını hazır olarak satın alıp kullanan biriyseniz, temanızın font seçimini tema geliştiricisine bırakmışsınız demektir. Tema geliştiricisi ise font seçiminde dizayn ve görünüme dikkat etmiştir, çünkü parayı vermenizin sebebi odur. Nihayetinde güzel göründüğü için Türkçe karakterlerin olmadığı bir font seti kullanılmış olabilir. Malesef bu durumu süslü demo sayfalarında önceden göremezsiniz, çünkü genellikle İngilizce’dir.
Bazen de kullanılan font aslında Türkçe karakterleri destekler ama geliştiricisi, Türkçe karakterleri içeren karakter setini eklemeyi unutur. Her iki durumda da sonuç bozuk Türkçe karakterler olur. Eğer başınızda karakter problemi varsa sebep %99.99 budur.
Sorunun çözümü basit ama, değişik temalarda değişik şekilde uygulanması gerekiyor. Mesela bazı temalarda gelişmiş font ayarları sekmesi var. Karakter seti seçeneklerden hemen eklenebiliyor. Bazısında ise fontları değiştirmek için basit bir ayar bile bulunmuyor.
Bu yüzden tüm olasılıkları kapsamak adına Bilenler Kabilesi’ni özel olarak seçtiğim 3 ayrı temaya yükledim ve 3 farklı özellik gösteren tema’da konunun farklı detaylarını anlattım. Herbiri birbirini tamamladığından 3 örneğe de bakmanızı öneririm. İşte farklı temalarda yaşanan Türkçe karakter problemi ve çözümleri;
Tema geliştiricileri, temalarında kullandıkları fontları kendileri geliştirmez. Fontları 3. parti kaynaklardan alıp kullanır. Kullanılan 3. parti kaynak ise genellikle Google Fonts’dur.
Google, geliştiricilere 600den fazla fonta kolayca erişebileceği muazzam bir servis sunuyor. İstenirse beğenilen yazı tipleri siteden kolayca indirilebiliyor. Ama WP temalarındaki yaygın kullanım bu şekilde değil.
3 örnekte de gördüğünüz üzere, konu Google Fonts’a link verilerek hallediliyor. Böylece sitenizi ziyaret eden kişi, temanızın kullandığı fontu sizden değil, Google sunucularından indiriyor. Yöntem bandwidth tasarrufu ve fontların otomatik güncellenmesi için faydalı oluyor.
Google Font bu alandaki tek firma değil ama %99.99 tercih bu yönde. Sağlam, stabil bir altyapı olduğundan genellikle diğer alternatiflere yönelen yok. Adeta bir standart. O nedenle diğer font servislerine özel bir bölüm ayırmadım. Doğrusu tema geliştirmek için başka servis kullanan da görmedim.
Fakat sizin temanız başka bir altyapı kullanıyorsa, söyleyeceğim şey şu;
Hangi font sitesi referans alınırsa alınsın, yapılacak şey farklı değil. Tek fark manuel olarak eklediğimiz kodların değişmesi olacaktır. Kod öbeğini kullandığınız font sitesindeki yardım sayfalarında bulabilirsiniz. Fakat benim önerim hemen aşağıdaki açılır kutuda anlatacağım Easy Google Fonts ile işinizi görmenizdir.
WordPress’de veritabanından kaynaklanan Türkçe karakter problemleri ve düzeltme
Yaşanılan font sorunlarının %99.99’u az önce anlattığım şekilde çözülecektir. Çünkü WordPress oluşturduğu tablolarda Türkçe karakterleri destekleyen UTF8 sistemini kullanıyor. O yüzden genellikle veritabanından kaynaklı karakter problemi yaşanmıyor.
Fakat ben sonradan kurduğumuz eklentilerin buna dikkat etmediğine ve sorun yaşatabildiğine şahit oldum. Bunlardan birisi WordPress için Anti-adblock eklentileri başlığında anlattığım Ad Blocking Detector (v2.2.6) eklentisiydi. O yüzden işin bu kısmına da dikkat edin diyerek hem yaşadığım problemi hem de çözümünü paylaşarak konuyu kapatayım;
- WordPress yedekleme
- All In One WP Security & Firewall eklentisi ile WordPress güvenliğini arttırabilirsiniz
- Wordpress Anti-Adblock eklentilerini kullanarak ziyaretçilere reklam gösterimini arttırabilirsiniz
- iThemes Security eklentisi ile WordPress daha güvenli!
- WordPress temaları ve eklentileri aktif edilmeden nasıl test edilir?
Merhaba, yazınızı okudum her biri çok doğru çözümler fakat hiçbiri bana çözüm olmadı maalesef. Google fontları farklı bir şekilde çekiyor benim aldığım tema sanırım ve o satırı bile bulamadım hiçbir yerde, nedenini bilmiyorum.
Sitede inspect element dediğimde: remote gösteriyor şuradan:
hxxp://fonts.gstatic.com/s/opensans/v10/MTP_ySUJH_bn48VBG8sNSlMBBrntOh5tSEdJ1aeglyY.woff
ama bu linkin olduğu satır ne header.php’de ne de style.css’de… Yerini bulamadım.
Sizce ne yapmalıyım?
Merhaba,
Aslında fontları sitenize ekleyen kodları bulmanıza gerek yok. Tarayıcıdan fontun URL adresini öğrenebildiğinize göre, Google’a referans verilmiş olmalı. Bence web sitenizin tarayıcıya gönderdiği kaynak kodlara bakın ve bu referansı bulun. Ardından referans üzerinde Türkçe karakter seti için gerekli değişikliği yapıp header.php’ye ekleyin. Sorunu bu şekilde çözmek en iyisi. Zaten ben de bu şekilde anlattım.
Böyle birşeyin olabileceğini düşünmüyorum ama, eğer tarayıcıya gönderilen kaynak kodlarda Google referanslarını bulamadım diyorsanız, Temanızın kullandığı fontları tespit edip fontlara ilişkin Google referanslarını Türkçe karakter desteği ile birlikte header.php dosyasına manuel olarak ekleyebilirsiniz. (Verdiğiniz URL’den OpenSans kullanıldığı görülüyor, buradaki kod herhalde işinizi görecektir)
selam,
çok uzun aramalar sonucu yazınızı buldum. gerçekten çok faydalı ve okuyanların en az %99 u işini görmüştür diye düşünüyorum.
3. yöntem tam benim de derdime derman oldu derken özelleştir kısmından en tepedeki menünün fontlarına müdahale edemediğimi farkettim. Sitenin geri kalanını düzelttim ama en üst menü ve bir de ana sayfada ” Bir Özel Egitimci Kuruluşudur ” yazan kısım bozuk kaldı. kabileden yardımlar bekliyorum.selamlar
Merhaba,
Yazıyı çok uzun aramalar sonucu bulduğunuzu söyleyince, SEO konusunda nerede hata yaptım diye düşünmeye başladım. Çünkü yazı Google’da “WordPress Türkçe karakter problemi” diye arattığınızda ilk sayfada görünüyor. Acaba farklı bir arama terimi mi kullandınız merak ettim.
Sorunuza gelirsek;
Bahsettiğiniz metinde “Goudy Bookletter” yazı tipi kullanılmış. Türkçe karakter desteğine sahip değil. Menüde ise “League Gothic Regular” var. Google Fonts’dan değil, bizzat sizin sunucunuzdan sağlanıyor. Bu nedenle 3 numaralı çözüm sonrası, her 2 font halen Türkçe harfleri gösteremiyor.
Sorunun çözümü için her iki fontu da Türkçe’ye has harfleri destekleyen bir başka yazı tipi ile değiştirmeniz gerekecek. Bu işlemi, ilgili seçenek varsa tema ayarlarından, yoksa CSS ile yapabilirsiniz.
Merhaba,
yanıtınız için teşekkürler. Evet farklı bir keyword ile aramada 3. veya 4. sayfada bulabildim ve bookmarkladım çünkü eminim başka işlerde faydalanabilirim yazınızdan. Maalesef tema font değişikliğine mesade etmiyor. CSS ise hiç bilmediğim bir konu. Bununla ilgili yardım alabileceğim bir yer biliyorsanız yönlendirebilir misiniz lütfen.
teşekkürler
Tema üreticiniz Elegant Themes seve seve yardımcı olacaktır.
Hocam bu yazı içindeki ajax geçişlerini nasıl yaptınız? Paylaşma şansınız var mı?
Merhaba
Benim çok garip bir sorunum var. Rss ile diğer sitelerden haber çekiyorum ve bazıları sorunsuz olarak geliyor bazıları ise sadece başlıklar Türkçe karakter sorunlu çıkıyor. Buna ne sebeb oluyor acaba yardımcı olurmusunuz.
Böyle bir deneyimim olmadı ama başıma gelseydi ilk önce rss kaynağını kontrol ederdim.
Merhabalar,
Öncelikle yazınız için çok teşekkür ederim gerçekten çok faydalı olmuş ve üstünde baya bir emek harcanmış. Fakat benim bir sıkıntım hala devam ediyor anasayfa üzerinden aldığım kaynak kodu şu şekilde:
Gördüğünüz üzere iki fontum aynı link üzerinde fakat benim sıkıntım sadece Merriweather ile. Bunlardan başka bir çözüm var mı?
Teşekkür ederim!
Buraya kopyaladığım kodu eklerseniz işinizi görecektir muhtemelen.
Hocam öncelikle yazı için teşekkür ederim. Bende 3 yöntemde etkili olmadı. Veritabanına baktım bazıları utf8mb4_unicode_ci %90’ı ise latin1_swedish_ci. Tabloları tek tek değiştirdim ama en altta toplam tablonun oldugu satır varya hocam oradaki latin1_swedish_ci değişmedi bir türlü. Bunu nasıl değiştirebilirim? Ayrıca her şeye rağmen font ayarlarımda düzelmedi belki bu yüzdendir dedim. En kısa zamanda dönüşünüzü bekliyorum hocam.
Merhaba, sorun yaşadığınız site atmdtarih.com ise, kullanılan Dosis font Türkçe karakterleri düzgün göstermiyor, onun yerine Arial kullanılıyor. Örnek 1-2-3 de anlattığım konu problemi çözmeli. Bu arada tabloların dilini değiştirdiğinizde, eski girdiler düzelmez fakat yeni girdiğiniz yazılar doğru kaydedilir. Eğer sorunun kaynağını veritabanı olarak görüyorsanız bunu göz önünde bulundurmanız gerekir. Tablo listesinin altında yazan “latin1_swedish_ci” için ise, phpmyadmin’den veritabanını seçin, “işlemler” sekmesindeki “karşılaştırma” bölümünden istediğiniz öğeyle değiştirin.
Yine websitemde bir sorun oldu font ile ilgili yine takip ettiğim bir site bilenlerkabilesine denk geldim googlede 🙂 her sorunumu burda çözmek zorundamıyım demeye başladım 🙂 teşekkürler adminim
teşekkürler, Single Post Title artık Türkçemize uygun
Selamlar,
Makaleniz iyi anlatım ve doğru yönlendirmeler içeriyor. Teşekkürler, iyi çalışmalar.
Benim sitemde de bu tarz sorunlar var Google Fonts ile çözdüm teşekkürler.
benim websitemin sadece ana sayfasında türkçe karakter sorunu var ı harfi yerine soru işareti çıkıyor ne yapabilirim.. yardımcı olabilirmisiniz. *** ana sayfadaki nakliyat haberleri bölümünde son eklenen 4 haber gösteriliyor bu alanda sorun var. ben o alanla ilgili php dosyalarını bomsuz utf8 ile düzeltmeme rağmen sorun değişmiyor. Ama iç sayfalarda ı harfi düzgün çıkıyor. yardımcı olun lütfen.
Merhaba,
Sitenizi kontrol ettim fakat ı harflerinde sorun görmedim. Çözdünüz herhalde.
Sitemde Bazı Türkçe Kelime Hataları Var Sayenizde Düzelttim Teşekkür Ederim
Merhaba
Web sitemi seo analiz yaptığımda aldığım hatalardan birisi buydu…
“Malesef! Karakter kodlaması için eski bir sürüm kullanıyorsunuz”
Bu sorunu ortadan kaldırmak için ne yapmalıyım?
Çok teşekkürler. Oldukça iyi bir yazı olmuş. Sayenizde Easy Google Fonts ile çözdüm problemi.
merhabalar sadece anasayfada başlıklarda problem görünüyor. türkçe karakter sorunu olmadığı için denediğim çözümler olmadı tarihbilimleri.com
Merhaba,
Anasayfanıza baktım fakat başlıklarda Türkçe karakter sorunu göremedim. Yorumu yazdıktak sonra bir şekilde düzelttiniz herhalde.
teşekkürler bloğumda aynı dertten muzdariptim sayenizde çözdüm